MONEY.RO

Cât costă Prima Casă la mansardă: de la 25.000 €

Un proprietar şi-a scos la vânzare apartamentul situat în zona Valea Giurgiului de trei camere de la mansardă, cu scară interioară, două băi şi care are o suprafaţă de 80 mp la preţul de 50.000 de euro, însă apartamentul nu este finisat. Rata pentru un credit prin Prima Casă porneşte de la 229 de euro.

Un apartament cu trei camere, dar mansardat, de pe strada Fizicienilor este scos la vânzare la preţul de 65.000 de euro, negociabil. Locuinţa are o suprafaţă de 68 mp şi se află într-un imobil construit în 1972. Pentru aceast apartament, ratalunară porneşte de la 288 euro. În zona Dristor, o mansardă de două camere şi 62 mp dintr-un bloc construit în 1986 costă 50.000 de euro, iar rata lunară prin Prima Casă porneşte de la 221 euro.

Un apartament cu două camere, în zona Universităţii este scos la vânzare la preţul de 29.000 de euro. În acest caz, rata lunară porneşte de la 133 de euro. În zona Balta Albă, un apartament cu două camere de 42 mp, dar care se află în stadiu de proiect costă 25.000 de euro, iar rata prin Prima Casă porneşte de la 114 euro.

Preţul mediu pe metru pătrat în cazul unui apartament vechi în Bucureşti este de 1.208 euro, în timp ce media anunţurilor de vânzare identificate de Money.ro este de 750 de euro, cu aproape 40% mai ieftin.



INCONT.RO

Cele mai bune credite prin prima casa. Ce comisioane percep bancile.


ZIARUL FINANCIAR

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 9%. În cinci cartiere sunt mai ieftine de 70.000 €

Preţurile apartamentelor cu trei camere din Bucureşti au scăzut cu 9% în primul semestru al acestui an, în cinci dintre cele mai mari cartiere din Capitală - Berceni, Militari, Drumul Taberei, Colentina şi în zona Bulevardului 1 Decembrie - proprietarii solicitând în medie mai puţin de 70.000 de euro pentru acest tip de locuinţe.

Scumpiri doar în zona Victoriei

Scăderi de preţuri au fost înregistrate în 19 din cele 20 de zone analizate, excepţie făcând zona Victoriei, unde preţurile au crescut cu 4% în iunie 2010 faţă de sfârşitul anului precedent, aceasta fiind de altfel cea mai scumpă zonă pentru care s-au colectat date.

Pe de altă parte, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în zonele Colentina (-19%), Moşilor (-17%), 13 Septembrie (-16%), Ştefan cel Mare şi Titan (-15%).

Sub 1.000 euro/mp la periferie

În cartierele de la marginea Bucureştiului preţurile solicitate de proprietari au scăzut sub pragul de 1.000 de euro/metru pătrat, în condiţiile în care programul Prima casă 2 nu a avut acelaşi impact ca prima etapă a programului guvernamental, iar în ultimele două luni ştirile negative privind salariile din sectorul bugetar şi majorarea TVA se fac de asemenea simţite în apetitul de consum al românilor. În ciuda scăderilor de preţuri, piaţa rezidenţială din Bucureşti nu dă încă semne de deblocare. În afara proprietarilor de apartamente vechi, pe piaţă sunt în prezent activi şi dezvoltatorii imobiliari care mai au spre vânzare câteva mii de locuinţe noi a căror construcţie a fost finalizată.

Şi aceştia au mai redus din preţuri în ultimele şase luni, în condiţiile în care dezvoltatorii au de plătit lunar ratele la creditele luate pentru construcţie.

Băncile intră în horă

Un alt jucător tot mai important pe piaţa rezidenţială tind să devină băncile, care scot lunar la licitaţie zeci de locuinţe executate silit, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară. Recent a fost publicat şi primul indice oficial al preţurilor la locuinţe din România, realizat de Institutul Naţional de Statistică, conform căruia în primele trei luni ale anului preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu 5,7% faţă de anul 2009.


IMOPEDIA.RO

Criza imobiliară 2.0: Hemoragie de case «la roşu» scoase la vânzare

Presaţi de datorii sau fără bani să mai continue lucrările, proprietarii de locuinţe «la roşu» încearcă să îşi lichidizeze investiţiile, chiar cu preţul unei pierderi consistente. Ofertele încep să fie avantajoase pentru cumpărătorii care îşi doresc o locuinţă, dar nu au bani suficienţi să achite una «la cheie».

Petrică Muscală îşi vinde casa aflată la „roşu" cu 25.000 de euro, doar pentru a scăpa de datorii. Situat în localitatea Pantelimon, lângă Bucureşti, imobilul are o suprafaţă de 65 mp şi este construit pe un teren de 460 mp. „O vând pentru că nu mai am bani să continui. Eu locuiesc în apartamentul surorii mele care e plecată în străinătate şi care trebuie să se întoarcă. Am construit casa ca să mă mut eu în ea, însă a venit criza şi am intrat în datorii. Am avut două magazine în Obor, dar au murit. Chiar dacă o vând în pierdere, măcar vreau să îmi acopăr datoriile. Terenul l-am cumpărat acum patru ani şi am început construcţia după un an. Casa poate fi structurată pe parter plus mansardă", explică Muscală.

O casă „la roşu" cuprinde fundaţia, pereţii şi acoperişul. Structura unei locuinţe reprezintă 30% din valoarea construcţiei finale, iar terenul are o pondere de 10%-30% din preţul final, în funcţie de localizare. Dintr-un calcul simplu reiese, că preţul unei locuinţe medii „la roşu" este redus la jumătate faţă de cel al unei case similare finalizate. Spre exemplu, la o casă de 100.000 euro, 70.000 euro reprezintă construcţia şi 30.000 euro, terenul. Dacă e „la roşu", construcţia costă 25.000 euro. Astfel, preţul unei locuinţe „la roşu" este la jumătate faţă de cel al uneia recepţionate. Pe lista lungă a ofertelor de case „la roşu" se regăsesc şi locuinţe dezvoltate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) în cartierul bucureştean Henri Coandă. După ce a aşteptat şapte ani să intre în posesia locuinţei construite prin ANL, Cătălin a decis să scape de ea, doar pentru că între timp şi-a cumpărat altă casă. „Vreau să scap de ea. Iniţial, am zis că o păstrez pentru că linia de credit este avantajoasă şi nu plătesc mult. Aş fi putut să o închiriez, însă de ceva timp tot aştept să se tragă utilităţile. Mi-am dat seama că nu mai rentează să bag banii în ea. Am reuşit să stopez pentru o perioadă linia de credit cu ANL, iar cine o va cumpăra trebuie să preia creditul. Este o investiţie bună, după ce vor fi trase utilităţile. Creditul este mai avantajos ca «Prima Casă»", susţine Cătălin. El vrea să obţină pe casa din Henri Coandă suma de 49.900 de euro, banii pe care i-a investit până acum, iar cel care o cumpără mai are de achitat diferenţa până la 75.000 de euro. Locuinţa este structurată pe parter, etaj şi mansardă, are o suprafaţă de 65 mp pe nivel şi dispune de un teren de 250 mp.

Interes redus pentru case nefinalizate

Conform unor studii efectuate la începutul acestui an de dezvoltatorul imobiliar Impact în rândul cumpărătorilor de locuinţe, circa 35% dintre aceştia sunt interesaţi să realizeze, în regie proprie, operaţiunile de finisare, în jur de 22% sunt dispuşi să efectueze şi operaţiunile de echipare, în timp ce 17% vor să realizeze pe cont propriu până şi compartimentarea interioară a locuinţelor. Când vine însă vorba de achiziţia efectivă a unei locuinţe nefinalizate, piaţa nu se mulează după statistici. Impact a reuşit să vândă, de la începutul anului, doar şapte apartamente necompartimentate şi nefinisate în interior, dintr-un total de 59 de apartamente finalizate vândute până la sfârşitul lunii mai. În cazul acestor produse, preţul este redus cu 10%-12% faţă de unităţile finalizate. „Nu este un interes prea mare pentru acest tip de produs, pentru că cel care cumpără ar trebui să fie o persoană cu spirit antreprenorial şi nu sunt foarte mulţi de acest fel. Oamenii care au bani de achiziţii nu au timp să se ocupe de finisaje. Acest produs se adresează celor care au mai mult timp la dispoziţie, dar din păcate aceştia nu au bani", spune Carmen Săndulescu, directorul financiar al Impact.


IMOPEDIA.RO

Dezvoltatorii israelieni au construit apartamente şi în criză. Lupta va fi să le vândă


Dezvoltatorii imobiliari israelieni Adama şi Digal Investment au continuat să construiască apartamente în actuala perioadă de criză, dar marele efort va fi să vândă apartamentele realizate, în condiţiile în care măsurile de austeritate adoptate de Guvern întârzie deciziile cumpărătorilor. Cele două companii mai au de găsit cumpărători pentru mai mult de 400 de apartamente într-o perioadă în care investiţiile majore, precum achiziţia unei locuinţe, sunt de regulă amânate.

Digal Investment a finalizat primul proiect cu 125 de apartamente de pe piaţa locală - Obor Towers din Capitală -, în timp ce Adama a ajuns la 1.250 de apartamente finalizate în Bucureşti şi în ţară.

Dacă în Obor Towers mai sunt disponibile 70 de apartamente, în timp ce pentru alte 15 locuinţe dezvoltatorii negociază cu clienţii semnarea contractelor finale, Adama are spre vânzare 350 de apartamente finalizate nevândute şi continuă să construiască alte 148 de apartamente în Braşov.

"Am avut perioade dificile, în care veneam şi în loc să vindem apartamente stăteam şi beam ceai. În 2009 cred că am vândut în jur de 10 apartamente tot anul. Ne-am gândit ce să facem, dar într-un final am decis să mergem mai departe cu proiectul, am mai adus bani de acasă şi am reuşit să finalizăm", a declarat Hai Solomon, omul de afaceri care deţine 65% din proiectul dezvoltat în zona Obor.

Faţă de începerea construcţiei preţurile au scăzut cu circa 20%. Cu toate acestea, cea mai ieftină locuinţă - o garsonieră cu o suprafaţă construită de 43 mp, ajunge la un preţ de 64.000 de euro plus TVA, în condiţiile în care preţul de 1.050 de euro/metrul pătrat se aplică la suprafaţa totală, care include balconul şi spaţiile comune.

Pe de altă parte, Adama vinde în Braşov garsoniere cu preţuri pornind de la 44.000 de euro, în proiectul EvoCasa Braşov în care două blocuri cu 148 de apartamente vor fi finalizate până în luna ianuarie 2011.

Reprezentanţii Adama spun că au vândut 60% din acest proiect până în prezent, dar mai au alte 350 de apartamente finalizate şi nevândute în alte proiecte construite în ultimii doi ani.

"Cele mai multe apartamente finalizate şi vândute le avem în Bucureşti şi Bacău. Numărul total de apartamente finalizate şi vândute se ridică la aproximativ 900 de unităţi. Avem circa 350 de apartamente finalizate, dar nevândute încă, şi aproximativ 150 de apartamente în curs de finalizare", spune Asher Lax, director de vânzări al Adama.

Israelienii sunt primul investitor străin care trece de pragul de 1.000 de apartamente construite în România, oamenii de afaceri locali care au trecut deja de acest prag fiind Dan Ioan Popp (Impact), Valentin Vişoiu (Conarg) şi fraţii Negoiţă (Domus Stil).

În ciuda situaţiei actuale incerte şi a faptului că în cele 30 de luni de când proiectul este la vânzare au fost vândute doar 55 de apartamente, dezvoltatorii proiectului din Obor speră ca în următorul an să reuşească să vândă cele 70 de apartamente care mai sunt disponibile. Compania a început rambursarea creditului luat de la Piraeus pentru dezvoltarea proiectului, întreaga sumă urmând a fi rambursată în termen de doi ani.



MONEY.RO

Unde găseşti cele mai ieftine locuinţe noi în Bucureşti. Top 10 proiecte

Cele mai ieftine locuinţe noi din Capitală sunt garsonierele, ale căror preţuri oscilează în jurul sumei de 40.000 de euro, majoritatea fiind situate în proiectele de la marginea oraşului. Money.ro îţi prezintă ansamblurile în care găseşti cele mai ieftine apartamente, potrivit datelor furnizate de portalul reziential.net.

Andrada Ghira 07 Iun 2010

1. Topaz Green Residence - 22.575 euro

Ansamblul rezidenţial este situat în oraşul Bragadiru, pe strada Mărgelelor, iar cea mai ieftină locuinţă la cheie este o garsonieră cu o suprafaţă de 34 de mp şi care costă 21.500 de euro fără TVA de 5%, dacă se efectuează plata cash integrală. Preţul creşte dacă se achită un avans de 50% sau unul de 25%: 22.600 şi 23.900 de euro, tot fără TVA. În schimb, dacă clientul doreşte să cumpere garsoniera la gri, preţul este mai mic, de 18.600 de euro fără TVA. Cel mai ieftin apartament cu două camere, ce are o suprafaţă de 52 de mp costă 33.900 de euro fără TVA de 5%, tot la plata cash, iar un apartament cu trei camere costă 64.700 de euro.

2. Family Residencia - 30.450 euro

Şi acest ansamblu rezidenţial se află tot în localitatea Bragadiru. Cel mai mic preţ al unei garsoniere, care are o suprafaţă de 39 de mp este de 30.450 de euro cu TVA inclus, pentru cei care achită cu banii jos. Preţul este mai mare dacă se achită un avans de 50%: 32.000 de euro fără TVA. Apartamentele cu două camere au preţuri ce variază de la 45.000 de euro la 75.000 de euro, iar un apartament cu trei camere costă 85.000 de euro.

3. Militari Residence - 37.760 euro

Situat în apropierea parcului comercial Militari, proiectul cuprinde 1.000 de locuinţe, iar cel mai mic preţ este de 37.760 de euro cu TVA inclus pentru o garsonieră de 36,6 mp. Un pic mai scumpă este o garsonieră de 40 de mp care costă 40.000 de euro, la fel cât o mansardă cu o suprafaţă de 50 de mp. Apartamentele cu două camere costă 53.000 şi 75.000 de euro în funcţie de suprafaţă. Cei cu dare de mână pot opta pentru un apartament cu patru camere, utilat şi mobilat, cu o suprafaţă de 126 de mp. Preţul este de 126.000 de euro.

4. Confort City - 39.500 euro

După ce au operat reduceri de preţuri, în proiectul fraţilor Negoiţă o garsonieră cu o suprafaţă totală de 47 de mp costă 41.500 de euro cu tot cu TVA de 5%. Apartamentele cu două camere care au o suprafaţă de 52 de mp costă 47.250 de euro cu TVA inclus, iar un apartament cu trei camere cu o suprafaţă totală de 122 de mp are un preţ de 77.700 de euro cu TVA inclus.

5. Style Residence - 40.000 de euro

Situat în apropiere de MIlitari Shopping Center, în proiect se mai găsesc de vânzare doar trei garsoniere care au suprafeţe de 40 de mp şi preţuri de 40.000 de euro cu tot cu TVA, iar apartamentele cu două camere costă 62.000 de euro cu tot cu TVA şi au suprafeţe de 62 de mp.

6. Brâncuşi Residence - 40.000 de euro

Un alt proiect, situat tot la marginea Bucureştiului este şi Brâncuşi Residence, unde mai este disponibilă doar o garsonieră de 40 de mp la un preţ de 40.000 de euro cu tot cu TVA. Dezvoltatorul mai are în construcţie şi alte două blocuri unde garsonierele costă 43.000 de euro cu TVA. Acestea vor fi livrate în două etape, la sfârşitul acestui an şi în primăvara lui 2010. Preţurile apartamentelor cu două camere pornesc de la 60.000 de euro şi pot ajunge până la 76.000 de euro, cu tot cu TVA.

7. Răsărit de Soare - 40.950 de euro

Construit în imediata apropiere a hypermarketului Auchan din Titan, în proiectul Rărăsit de Soare mai sunt disponibile spre vânzare 50 de garsoniere la un preţ de 40.950 de euro cu tot cu TVA. Apartamentele cu două camere au preţuri pornind de la 65.000 de euro fără TVA.

8. Scandinavia Residence - 41.000 euro

Lansat pe piaţă anul aceasta, proiectul cuprinde 420 de locuinţe şi este situat pe Şoseaua Alexandrei. O garsonieră costă 41.000 de euro cu TVA de 5% inclus, iar locul de parcare este gratuit. Locuinţele au o suprafaţă de 43 de mp utili inclusiv terasa. Preţurile apartamentelor de două camere pornesc de la 62.500 de euro, iar pentru cele cu trei camere, de la 87.000 de euro şi au o suprafaţă de 93 mp. Dezvoltatorii proiectului îşi propun ca cele şapte blocuri să fie finalizate la sfârşitul acestui an.

9. Vitan New Residence - 42.000 euro

Proiectul de 53 de apartamente se află în apropiere de centrul comercial Bucureşti Mall şi urmează a fi finalizat în luna decembrie a acestui an. Cea mai ieftină garsonieră costă 42.000 de euro, iar cea mai scumpă 46.200 de euro cu TVA inclus. Apartamentele cu două camere depăşesc suma de 76.000 de euro.

10. Primăvara Rezidenţial - 43.000 euro
Garsonierele mici din proiectul situat în Drumul Taberei - Prelungirea Ghencea, de 30 de mp şi cu o terasă de 6 m,p costă 43.000 de euro cu TVA inclus. Garsonierele de 32 de mp utili cu o terasă de 6 mp costă 47.000 de euro, iar apartamentele cu două camere care au 45 de mp costă 65.000 de euro cu TVA inclus.


MONEY.RO

RIB a început să dea credite prin Prima Casă 2

Romanian International Bank a început din data de 01.06.2010 primirea dosarelor pentru creditele prin programul Prima Casa 2, se arată într-un comunicat al companiei.

money@money.ro 04 Iun 2010

RIB nu percepe comisioane pentru de analiza dosarului, acordarea creditului, administrare soldului precum şi pentru rambursare anticipată.

Rata dobânzii pentru creditele în euro este EURIBOR la 3 luni plus o marjă de 4 puncte procentuale (pp) pe an, iar pentru cele în lei ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,5 pp.

Plafonul de care dispune RIB pentru acordarea creditelor Prima Casă 2 în 2010 este 1.078.167 euro (echivalent în lei).

Romanian International Bank S.A. este o bancă universală care activează pe piaţa din România din anul 1998 şi operează în acest moment prin 34 de unităţi bancare, aflate în Bucureşti (15) şi în ţară (19).


MONEY.RO

Unde sunt cele mai multe apartamente goale din Bucureşti. Top 10 dezvoltatori

La sfârşitul lui 2009, stocul de locuinţe noi ajunsese la 11.000 de unităţi, din care 9.000 erau goale. MONEY.ro a identificat care sunt dezvoltatorii cu cele mai multe locuinţe goale, exceptând cele două fonduri care au cumpărat speculativ sute de apartamente– Romania Invest şi Topo Capital, şi pornind de la informaţiile oferite de compania Colliers România, care foloseşte datele a 35 de proiecte cu peste 200 de unităţi din Bucureşti.

1. Asmita Gardens - 370 apartamente
Ansamblul a adus pe piaţă o ofertă generoasă: 758 de apartamente, din care aproape jumătate stau goale. În cel mai recent raport al fondului European Convergence Development Company (ECDC) care deţine 50% din acţiuni se arată că la sfârşitul lunii aprilie au fost vândute şapte locuinţe, din care şase în respectiva lună. Din acelaşi raport mai reiese că în Asmita stau goale 370 de apartamente. Investiţia pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la 110 milioane de euro, iar anul trecut, un apartament cu două camere costa 180.000 de euro plus TVA.

2. Doamna Ghica Plaza - 300 apartamente
Lansat acum trei ani, după o investiţie de 70 de milioane de euro, în ansamblul rezidenţial Doamna Ghica Plaza mai sunt disponibile spre vânzare 300 de apartamente din cele 616 unităţi, potrivit Corinei Dordoi, directorul de vânzări, iar anul acesta au fost vândute doar patru locuinţe, cu trei şi patru camere. „Având în vedere criza generală, oamenii sunt mai reticenţi la achiziţii, vor să se convingă că au siguranţa locului de muncă”, ne-a mai declarat Dordoi. O garsonieră costă 68.000 de euro plus TVA, preţuri care au rămas aceleaşi ca şi anul trecut.

3. Upground - 300 apartamente
Lansat în februarie 2008, după o investiţie de 260 de milioane de euro pentru proiectul Upground care cuprinde 600 de locuinţe şi spaţii de birouri, după mai bine de doi ani au fost vândute doar jumătate din locuinţe. „Mai sunt 300 de apartamente spre vânzare iar preţurile pornesc de la 1.500 de euro\mp în funcţie de etaj, mărime, locaţie. Anul acesta au fost vândute zece apartamente, iar eu personal am vândut doar unul”, a declarat pentru MONEY.ro, Ionuţ Moscu, consultant vânzări.

4. InCity Residences - 250 apartamente

Potrivit datelor din piaţă, la începutul acestui an, jumătate din apartamentele din proiectul InCity Residences, care cuprinde 502 unităţi locative, erau goale şi încă aşteaptă cumpărători. Investiţia necesară proiectului s-a ridicat la 70 de milioane de euro, iar preţurile locuinţelor depăşeşte 1.500 de euro/mp.

5. Ibiza Sol - 218 apartamente
Lansat în 2006, din proiectul rezidenţial Ibiza Sol, situat în spatele Şcolii Americane nu au fost vândute decât 86 de unităţi din cele 304 de apartamente. „Mai avem disponibile spre vânzare 218 apartamente cu preţuri de la 155.000 la 239.000 de euro plus TVA, iar apartamentele sunt complet echipate şi mobilate. Anul acesta nu am vândut nici o locuinţă, dar au fost semnate două precontracte, la fel ca şi în cea de-a doua parte a anului trecut. Sperăm ca piaţa să îşi revină în cea de-a doua parte a acestui an”, a declarat pentru MONEY.ro, Gabriela Paisu, director financiar în cadrul companiei Ibiza House.

6. Cosmopolis - 188 apartamente
În mini-oraşul de la marginea Capitalei, Cosmopolis, situat în Ştefăneştii de Jos, mai sunt disponibile 20 de apartamente finalizate şi alte 168 la care lucrările de construcţie urmează să fie terminate la sfârşitul acestui an din primele două faze care cuprind 1.823 de unităţi. „Vânzările au mers destul de bine, însă locuinţele în stadiu off-plan s-au vândut mai greu pentru că piaţa este deja plină de apartamente finalizate. În ceea ce priveşte preţurile, acestea s-au redus anul acesta de la 1.000 - 1.250 euro\mp,la 900 – 950 euro\mp”, a declarat pentru MONEY.ro, Cosmin Lupu, supervisor vânzări.

7. Residenz - 170 apartamente
Din proiectul Residenz, dezvoltat de compania Ţiriac Imobiliare în patru faze, mai sunt disponibile spre vânzare 160-170 de locuinţe din primele trei faze, şi vor urma alte 134 din faza a patra, care încă nu sunt scoase la vânzare, potrivit reprezentanţilor companiei.

8. Greenfield - 160 apartamente
Un alt proiect de la marginea Bucureştiului, Greenfield, dezvoltat de compania Impact, mai are spre vânzare 160 de unităţi. Carmen Săndulescu, CFO Impact, a declarat recent că estimarea pentru acest an vizează creşterea vânzărilor cu 10%, în condiţiile în care în 2009 dezvoltator ul a vândut 176 de locuinţe.
Deşi în primele trei luni ale anului trecut au fost vândute 46 de locuinţe, în aceeaşi perioadă a acestui an, s-au vândut 47 de unităţi, din care 15 sunt contracte de rezervare.

9. Răsărit de Soare - 155 apartamente
60 de milioane de euro a investit compania Conarg în dezvoltarea proiectului Răsărit de Soare care are un număr de 988 de locuinţe. În mai bine de doi ani de zile, dezvoltatorul a reuşit să vândă aproape 85% din locuinţe şi mai are spre vânzare 155 de apartamente. Astfel, mai sunt disponibile 50 de garsoniere la preţul de 39.000 de euro, 70 de apartamente cu două camere la preţul de 65.000 de euro şi 30 de apartamente cu trei camere la preţul de 75.000 de euro, toate fără TVA. Apartamente cu patru camere nu mai sunt disponibile decât cinci şi costă de la 98.000 de euro fără TVA.
„Au fost vândute 80 de apartamente în primul trimestru al anului 2010, mult mai bine decât în acelaşi trimestru al anului 2009, dar mult mai slab decât în 2008. Aproximativ 70% din apartamente au fost achiziţionate prin programul Prima Casă şi sperăm ca ritmul să fie cel puţin acelaşi şi la programul Prima Casă 2. Sperăm să vindem şi celelalte apartamente până la jumătatea anului viitor”, a declarat pentru MONEY.ro, Romeo Căzănescu, director general al Conarg Real Estate

10. Monaco Towers - 150 apartamente
Proiectul Monaco Towers are în total 304 unităţi locative, iar la sfârşitul anului trecut, 150 de locuinţe încă mai aşteptau clienţii cu bani, potrivit datelor din piaţă. Din cauza vânzărilor scăzute, dezvoltatorul, compania Marble House, s-a văzut nevoit să mai scadă din preţuri, însă doar pentru cinci apartamente. Astfel, dacă un apartament cu două camere şi cu o suprafaţă construită de 84 de mp are un preţ standard de 90.000 de euro, compania a redus tariful la 80.000 de euro




CAPITAL

Topul creditelor pentru case
Autor: Oana Osman, Consuela Stegărescu
Publicat: 31 Mai 2010

Scăderea dobânzilor a ieftinit toate împrumuturile ipotecare. Creditele în lei rămân mai dezavantajoase decât cele în euro, deşi, faţă de anul trecut, au apărut oferte care nu mai sunt ridicol de scumpe.

O familie cu venituri de 4.800 de lei se poate încadra fără probleme, plătind avansul minim, la un credit în valută pentru cumpărarea unui apartament de 65.000 de euro. În cazul împrumuturilor în lei, însă, multe bănci vor solicita un avans mai mare, în condiţiile în care ratele lunare depăşesc capacitatea maximă de îndatorare. Con­diţiile de împrumut sunt totuşi mult îm­bunătăţite faţă de anul trecut. Acum, familia respectivă poate lua un credit pe 25 de ani, la care să plătească rate doar puţin mai mari de 300 de euro, în vreme ce în 2009 la aproape nicio bancă nu ar fi găsit o ofertă cu mai puţin de 400 de euro lunar. Aceasta, în condiţiile în care dobânda anuală efectivă (DAE) a coborât chiar aproape de 6% la euro, faţă de peste 10% anul trecut, şi sub 9% la lei la unele bănci, faţă de niveluri de câteva ori mai mari în 2009.

Garanti, OTP, BRD, Intesa, Italo-Ro­mena, Emporiki, Raiffeisen şi Alpha Bank au cele mai bune credite ipotecare în euro în prezent. Ierarhia ofertelor se schimbă în cazul împrumuturilor similare în lei. Cele mai bune credite în monedă naţională sunt oferite de Banca Transilvania, BRD, Intesa, Emporiki, Unicredit Țiriac şi Banca Românească, potrivit unei analize realizate de Capital.

Comparaţie între oferte

Clientul care vrea să aleagă un credit ipotecar trebuie să ţină cont în primul rând de nivelul dobânzii, dar şi de cel al comisioanelor care pot creşte costul. Analiza Capital a mai ţinut cont de avansul minim solicitat, de suma maximă pe care o familie cu profilul descris o poate împrumuta şi de asigurările solicitate sau oferite gratuit de bănci.

GARANTI – 9,45 euro / 5,70 lei

SUMA MAXIMĂ: 55.250 euro / 228.180 lei (în speţă. Se califică pentru max. 93.600 euro / 246.200 lei) – 10 puncte (euro) / 10 puncte (lei)
AVANS: 15% – 10 puncte
DOBÂNDĂ: 5,31% (euro) / 10,89% (lei)
COMISIOANE: analiză – 50 euro, acordare – 2,5% din credit, administrare – 0,1% lunar la soldul creditului
RATA LUNARĂ: 366,7 euro / 2.379 lei
DAE: 7% (euro) / 13,18% (lei) – 9 puncte (euro) / 1,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil la orice asigurător, de viaţă oferită GRATUIT de bancă – 9 puncte

OTP – 9,425 euro / 6,225 lei

SUMA MAXIMĂ: 52.000 euro / 175.500 lei (în speţă, pentru varianta cu comision lunar care are cea mai avantajoasă DAE. Se poate califica la credit maxim de 64.100 euro pentru un imobil mai mare, în oferta promoţională în euro valabilă până la finele lunii iunie / 184.200 lei în varianta fără comision lunar) – 9 puncte (euro) / 7,5 puncte (lei)
AVANS: min. 20% – 9 puncte
DOBÂNDĂ: pentru euro: 4,99% în primul an, apoi EURIBOR 3 luni + 4,33% – ofertă promoţională până la finele lunii iunie (3 luni perioadă de graţie) / pentru lei: ROBOR 3 luni + 0,5% = 7,51%, varianta cu comision lunar (11,01%, fără comision)
COMISIOANE: pentru euro: 0,1% comision lunar la sold în oferta promoţională / pentru lei: 0,29% comision lunar sau varianta fără comision lunar, dar cu 150 lei taxă analiză dosar şi 2% din credit la început pentru acordare
RATA LUNARĂ: 355 euro prima rată (303 euro lunar neincluzând comisionul) / 1.806 lei prima rată (1.298 lei neincluzând comisionul)
DAE: 6,45% (promoţie până pe 30 iunie) pentru euro / 11,59% (lei, varianta cu comision lunar) – 10 puncte (euro) / 4,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru locuinţă la asigurător agreat de bancă + de viaţă dacă la scadenţa finală clientul depăşeşte 65 de ani – 7,5 puncte

BRD – 9,4 euro / 9,55 lei

SUMA MAXIMĂ: 52.000 euro / 213.200 lei – 9 puncte (euro) / 9,5 puncte (lei)
AVANS: 20% – 9 puncte
DOBÂNDĂ: EURIBOR 3 luni + 3,5% (euro) / ROBOR 3 luni + 1,75% (lei)
COMISIOANE: întocmire dosar credit – 1,8%, min. 200 euro, gestiune – 0,15% lunar la soldul creditului (euro) / întocmire dosar credit – 1%, min. 800 lei, gestiune – 0,1% lunar la soldul creditului (lei)
RATA LUNARĂ: 357 euro / 1.688 lei (în prima lună, ulterior descreşte)
DAE: 6,32% (euro) / 8,39% (lei) – 10 puncte (euro) / 10 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil (toate riscurile) + deces şi invaliditate permanentă la societăţi agreate de bancă – 7 puncte

INTESA – 9,15 euro / 9,40 lei

SUMA MAXIMĂ: 55.250 euro / 229.823 lei (în speţă. Se califică pentru max. 78.292 euro / 263.807 lei pe 25 ani) – 10 puncte (euro) / 10 puncte (lei)
AVANS: 15% – 10 puncte
DOBÂNDĂ: EURIBOR 3 luni + 6,1% = 6,74% (euro) / ROBOR 3 luni + 3% = 8,7% (lei)
COMISIOANE: acordare – 2% din credit
RATA LUNARĂ: 381,38 euro / 1.881,68 lei
DAE: 7,19% (euro) / 9,32% (lei) – 8,5 puncte (euro) / 9 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil – 8 puncte

ITALO-ROMENA – 9,15 eur / 6,80 lei

SUMA MAXIMĂ: 52.000 euro / 213.200 lei (în speţă. Se califică pentru un credit maxim de 95.000 euro / 264.000 lei) – 9 puncte (euro) / 9,5 puncte (lei)
AVANS: 20% – 9 puncte
DOBÂNDĂ: EURIBOR la 3 luni + 4,75% (euro) / ROBOR 3 luni + 4% (lei)
COMISIOANE: analiză – 2,25% flat (min. 200 euro/echiv. RON – max. 2.000 euro/echiv. RON); gestiune – 0,75% anual la soldul creditului
RATA LUNARĂ: 316 euro / 1.937 lei
DAE: 6,64% (euro) / 11,69% (lei) – 9,5 puncte (euro) / 4,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil + de viaţă – 7 puncte

EMPORIKI – 9,10 EURO/ 9,25 LEI

SUMA MAXIMĂ: 48.750 euro / 204.750 lei (în speţă. Se califică pentru max. 69.838. euro / 244.841 lei) – 8,5 puncte (lei) / 9 puncte (lei)
AVANS: 25% - 8 puncte
DOBÂNDĂ: EURIBOR 3 luni + 5,2% (euro) / ROBOR 3 luni + 2% (lei)
COMISIOANE: up-front – 2% din credit;
RATA LUNARĂ: 320,39 euro / 1.605,6 lei
DAE: 6,16% (euro) / 8,29% (lei) – 10 puncte (lei) / 10 puncte (lei)
ASIGURĂRI: asigurare imobil şi de viaţă – tarif:0,021% din soldul creditului - 7 puncte

RAIFFEISEN – 8,65 euro / 6,80 lei

SUMA MAXIMĂ: 49.000 euro / 204.800 lei – 8,5 pct. (euro) / 9 pct (lei)
AVANS: 25% - 8 puncte
DOBÂNDĂ: EURIBOR 6 luni + 5,5% = 6,5% (euro) / ROBOR 6 luni + 3,75% = 10,59% (lei)
COMISION: 1,9% up-front, inclus în credit
RATA LUNARĂ: 331 euro / 1.910 lei
DAE: 6,91% (euro) / 11,4% (lei) – 9 puncte (euro) / 5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil – 8 puncte

ALPHA BANK – 8,65 euro / 4,65 lei

SUMA MAXIMĂ: 48.750 euro / 199.295 lei (în speţă. Credit maxim pentru o locuinţă mai mare: 86.500 euro / 215.000 lei pe 25 ani) – 8,5 puncte (euro) / 8,5 puncte (lei)
AVANS: 25% – 8 puncte
DOBÂNDĂ: EURIBOR 3 luni+ 5,75% marja băncii = 6,404% (euro) / ROBOR 3 luni + 6,5% = 12,56% (lei)
COMISIOANE: 1,5% din valoarea creditului, comision up-front de acordare care nu poate fi inclus în valoarea creditului. Fără comisioane la sold.
RATA: 329,14 euro / 2.209,84 lei
DAE: 6,77% (euro) / 13,56% (lei) – 9 puncte (euro) / 1 punct (lei)
ASIGURĂRI: asigurarea imobilului la cel puţin valoarea creditului – 8 puncte

TRANSILVANIA – 8,60 euro / 9,60 lei

SUMA MAXIMĂ: 55.250 euro /231.354 lei (în speţă. Se califică pentru max. 80.000 euro / 274.000 lei) – 10 puncte (euro) / 10 puncte (lei)
AVANS: 15% - 10 puncte
DOBÂNDĂ: fixă 6,25% până pe 3.01.2012, apoi EURIBOR 6 luni + 6,25% = 7,194% (euro) / ROBOR 6 luni + 2% = 8,51% (lei)
COMISIOANE: up-front: 1,5% - acordare, 0,5% - risc: 150 lei/an (lei şi euro)
RATA LUNARĂ: 364,5 euro / 1.864,5 lei
DAE: 7,6% (euro) / 9,2% (lei) – 7,5 puncte (euro) / 9,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil + de viaţă, la 20% din valoarea creditului (primă de 0,09%/lună la soldul creditelor) – 7 pct.

RBS – 8,60 euro / 4,50 lei

SUMA MAXIMĂ: 48.750 euro / 202.428 lei (în speţă. Pentru un imobil mai mare se califică la un credit în euro de max. 70.753 euro) – 8,5 puncte (euro) / 9 puncte (lei)
AVANS: 25% – 8 puncte
DOBÂNDĂ: fixă în primul an: 6,5% (euro) / 13,5% (lei). Din al doilea an: EURIBOR 12 luni + 5,5% (euro) / ROBOR 12 luni + 4% (cu asigurare de grup) (lei)
COMISIOANE: 1,5% din credit, up-front – primă de asigurare pentru primii 3 ani. Din al 4-lea an: 0,025% pe lună la soldul creditului
RATA LUNARĂ: 341,35 euro
DAE: 6,87% (euro) / 14,62% (lei) – 9 puncte (euro) / 0,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil şi de viaţă – 7 puncte

ROMÂNEASCĂ – 8,55 euro / 8,70 lei

SUMA MAXIMĂ: 52.000 euro / 219.000 lei – 9 puncte (euro) / 9,5 puncte (lei)
AVANS: 20% – 9 puncte
DOBÂNDĂ: 6,85% (euro) / 9,33% (lei)
COMISIOANE: 2% din valoarea creditului – de acordare (1.040 euro), fără comi­sioane la sold lunare sau anuale
RATA LUNARĂ: 363 euro / 1.888 lei
DAE: 7,28% (euro) / 9,99% (lei) – 8 puncte (euro) / 8 puncte (lei)
ASIGURĂRI: Pentru imobil, plătită de bancă – 10 puncte

VOLKSBANK - 8,55 euro / 3,05 lei

SUMA MAXIMĂ: 48.750 euro / 135.000 lei (în speţă. Pentru un imobil mai mare s-ar califica la un credit în euro maxim de 54.450 euro) – 8,5 puncte (euro) / 6 puncte (lei)
AVANS: min. 25% (la creditul în lei, în speţă se ajunge la 48%) – 8 puncte (euro) / 3 puncte (lei)
DOBÂNDĂ: EURIBOR la 3 luni + 5,75% (euro) / ROBOR la 1 lună + 5,75% (lei)
COMISIOANE: analiză dosar – 100 euro / 400 lei; administrare garanţii – 250 euro / echiv. în lei
RATA LUNARĂ: 350 euro / 1.700 lei
DAE: 6,96% (euro) / 13,51% (lei) – 9 puncte (euro) / 1 punct (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil (dacă încheie poliţa la asigurători cu care banca nu are parteneriate, clientul plăteşte comision de monitorizare poliţă de 50 euro / 150 lei pe an) + poliţă risc deces şi invaliditate din accident – 6 puncte

PIRAEUS – 8,35 euro / 7,75 lei

SUMA MAXIMĂ: 48.750 euro / 201.264 lei – 8,5 puncte (euro) / 9 puncte (lei)
AVANS: 25% – 8 puncte
DOBÂNDĂ: 6,64% (euro) / 9,71% (lei)
COMISIOANE: acordare – 2% din credit (euro şi lei)
RATA LUNARĂ: 333 euro / 1.788 lei
DAE: 7,08% (euro) / 10,44% (lei) – 8,5 puncte (euro) / 7 puncte (lei)
ASIGURĂRI: imobil şi viaţă – 7 puncte

MILLENNIUM - 8,25 euro / 5,40 lei

SUMA MAXIMĂ: 52.000 euro / 213.200 lei – 9 puncte (euro) / 9,5 puncte (lei)
AVANS: min. 20% – 9 puncte
DOBÂNDĂ: EURIBOR 3 luni + 6,5% (euro) / ROBOR 3 luni + 6,5% (lei)
COMISIOANE: analiză dosar – 680 lei, acordare – 2% din valoarea creditului
RATA LUNARĂ: 372 euro / 2.277 lei
DAE: 7,65% (euro) / 13,28% (lei) – 7,5 puncte (euro) / 1,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil la orice societate, de viaţă oferită GRATUIT de bancă – 9 puncte

UNICREDIT – 8,25 euro / 8,75 lei

SUMA MAXIMĂ: 52.000 euro / 208.000 lei – 9 puncte (euro) / 9 puncte (lei)
AVANS: 20% – 9 puncte (lei)
DOBÂNDĂ: 6,94% (euro) / 8,95% (lei)
COMISIOANE: up-front – 2,3% din valoarea creditului (lei şi euro)
RATA LUNARĂ: 369 euro / 1.758 lei
DAE: 7,55% (euro) / 9,64% (lei) – 7,5 puncte (euro) / 8,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil, de viaţă, oferită GRATUIT de bancă – 9 puncte

ATE BANK – 8,15 euro / 8,55 lei

SUMA MAXIMĂ: 48.750 euro / echiv. euro (lei) (în speţă. Credit maxim pentru o locuinţă mai mare: 62.600 euro sau 245.000 lei pe 25 ani) – 8,5 puncte (euro) / 9 puncte (lei)
AVANS: 25% (lei şi euro) – 8 puncte
DOBÂNDĂ: EURIBOR 3 luni + 6,5% = 7,135% (euro) / ROBOR 3 luni + 3,5% = 9,2% (lei)
COMISIOANE: 1% up-front (lei şi euro)
RATA LUNARĂ: 349 euro / 1.721 lei
DAE: 7,48% (euro) / 9,72% (lei) – 8 puncte (euro) / 8,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil, cel puţin la valoarea creditului – 8 puncte

LEUMI BANK – 8,10 euro / 7,075 lei

SUMA MAXIMĂ: 45.500 euro / 169.302 lei (în speţă. Se califică pentru un credit maxim de 53.413 euro / 169.302 lei) – 8 puncte (euro) / 7 puncte (lei)
AVANS: min. 25% (în speţă e necesar 30% la euro / 37% la lei) – 7 puncte (euro) / 5,5 puncte (lei)
DOBÂNDĂ: EURIBOR 3 luni + 6% (euro) / ROBOR 3 luni + 4,5% (lei)
COMISIOANE: up-front: analiză – 100 lei, acordare – 2% din credit, flat
RATA LUNARĂ: 292 euro / 1.424 lei
DAE: 7,10% (euro) / 10,15% (lei) – 8,5 puncte (euro) / 7,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil – 8 puncte

MARFIN BANK – 7,90 euro / 3,50 lei

SUMA MAXIMĂ: 48.750 euro / 161.942 lei (în speţă. Se poate califica pentru un credit maxim în euro de 53.843 euro) – 8,5 puncte (lei) / 7 puncte (lei)
AVANS: min. 25% (În speţă, pentru creditul în lei ajunge la 40%) – 8 puncte (euro) / 5 puncte (lei)
DOBÂNDĂ: 7% (euro) / 13,5% (lei)
COMISIOANE: acordare – 1,5% din suma creditului, administrare – 0,3% pe an la soldul creditului
RATA LUNARĂ: 354 euro / 1.925 lei
DAE: 7,70% (euro) / 14,88% (lei) – 7,5 puncte (euro) / 0,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil, la 120% din valoarea creditului – 8 puncte

BCR – 7,50 euro / N.A. lei

SUMA MAXIMĂ: 48.750 euro / N.A. lei – 8,5 puncte (euro) / N.A. (lei)
AVANS: 25% (în speţă. Există şi credite fără avans în funcţie de garanţii şi eligibilitate) – 8 puncte
DOBÂNDĂ: 7,444% (euro) / N.A. (lei)
COMISIOANE: întocmire dosar – 600 lei (sumă fixă), acordare – 2,5% din valoarea creditului
RATA LUNARĂ: 358,48 euro / N.A. lei
DAE: 8,05% (euro) / N.A. (lei) – 6,5 puncte (euro) / N.A. (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil şi viaţă, oferite GRATUIT de bancă – 10 puncte

CEC - 7,45 euro / 5,075 lei

SUMA MAXIMĂ: 55.250 euro / 210.000 lei (în speţă. Se poate califica pentru credit maxim de 70.000 euro / 210.000 lei) – 10 puncte (euro) / 9,5 puncte (lei)
AVANS: min. 15% (suficient la euro. La creditul în lei, în speţă va avea nevoie de circa 22%) – 10 puncte (euro) / 8,5 puncte (lei)
DOBÂNDĂ: EURIBOR 6 luni + 6,49% = 7,49% (euro) / ROBOR 6 luni + 2,1% = 12,6% (lei)
COMISIOANE: pentru lei: de analiză – 0,15% din credit, min. 15 lei, max. 400 lei; gestiune – 1,75% din credit în primul an, ulterior 0,1% anual la soldul de rambursat / pentru euro: de analiză – 0,15% din credit, min. 7 euro, max. 120 euro; gestiune – 0,1% lunar la soldul creditului
RATA LUNARĂ: 444 euro / 2.305 lei
DAE: 8,82% (euro) / 13,76% (lei) – 5 puncte (euro) / 1 punct (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil, la orice societate + de viaţă oferită GRATUIT – 9 puncte

BANK OF CYPRUS – 7,35 euro/N.A. lei

SUMA MAXIMĂ: 45.000 euro / N.A. lei (în speţă. Se califică la un credit maxim de 62.000 euro) – 8 puncte (euro) / N.A. (lei)
AVANS: 30% – 7 puncte
DOBÂNDĂ: EURIBOR 3 luni + 6,5% = 7,135% (euro) / N.A. (lei)
COMISIOANE: up-front de acordare – 1,5% din valoarea creditului
RATA LUNARĂ: 326 euro / N.A. lei
DAE: 7,83% (euro) / N.A. (lei) – 7 puncte (euro) / N.A. (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil – 8 puncte

CREDIT EUROPE – 5,70 euro / 3,625 lei

SUMA MAXIMĂ: 48.750 euro / 169.500 lei (în speţă. Se poate califica pentru max. 53.100 euro / 169.500 lei) – durata maximă este 20 de ani, nu 25 de ani – 8,5 puncte (euro) / 7 puncte (lei)
AVANS: min. 25% (în speţă, la creditul în lei se ajunge la 37%) – 8 puncte (euro) / 5,5 puncte (lei)
DOBÂNDĂ: 7,5% în primul an, ulterior EURIBOR la 6 luni +6,5% (euro) / 10,9% în primul an, ulterior ROBOR la 6 luni +5% (lei)
COMISIOANE: analiză dosar – 600 lei, acordare – 2% din valoarea creditului (ambele şi la lei şi la euro), administrare – 0,15% (euro) / 0,2% (lei), lunar la soldul creditului
RATA LUNARĂ: 395 euro + comision administrare descrescător de la 73 euro (euro) / 1.750 lei + comision administrare, descrescător de la 339 RON (lei)
DAE: 9,9% (euro) / 14,11% (lei) – 3 puncte (euro) / 0,5 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil, plătită de împrumutat; de viaţă (accident) oferită GRATUIT de bancă – 9 puncte

RIB – 3,40 euro / 2,80 lei

SUMA MAXIMĂ: 41.693 euro / 147.591 lei (credit pe max. 20 de ani, nu pe 25 ani) – 7 puncte (euro) / 6 puncte (lei)
AVANS: 35% (euro) / 44% (lei) (în speţă) – 6 puncte (euro) / 4 puncte (lei)
DOBÂNDĂ: 13% (euro) / 16% (lei)
COMISIOANE: analiză – 0,5% flat din valoarea creditului, min. 100 lei; administrare – 0,15% lunar la soldul creditului
RATA LUNARĂ: 551 euro / 2.274 lei
DAE: 15,72% (euro) / 19,14% (lei) – 0 puncte (euro) / 0 puncte (lei)
ASIGURĂRI: pentru imobil – 8 puncte

Topul anului trecut

Cele mai bune credite ipotecare în euro erau oferite, anul trecut, de BRD, ING şi CEC, într-o perioadă în care transmiterea primelor efecte ale crizei financiare limita sursele de finanţare ale băncilor şi le determina să majoreze dobânzile, concomitent cu înăsprirea condiţiilor de creditare. Liderii clasamentului din 2009 au fost cei care au scumpit cel mai puţin împrumuturile şi au solicitat un avans de numai 15%. Din clasamentul celor mai bune credite ipotecare ale anului trecut, doar BRD a reuşit să se claseze în TOP 5 şi anul acesta. În 2010, evoluţia dobânzilor este opusă celei de anul trecut, majoritatea băncilor operând reduceri semnificative sub influenţa măsurilor administrative ale băncilor centrale.

Un salt mare, de zece locuri, până pe poziţia a doua, a reuşit anul acesta OTP Bank, în condiţiile în care până la finele lunii viitoare are o ofertă promoţională specială pentru creditele ipotecare în euro, performanţă pe care nu reuşeşte să o repete însă şi cu creditul ipotecar în lei. De pe locul 7 pe prima poziţie a urcat Garanti, care a redus avansul de la 20% la 15% şi dobânda (DAE) de la 10,76% la 5,31%. Raiffeisen şi Alpha Bank au avansat umăr la umăr de pe locul 9 pe 6, iar RBS, de pe 10 până pe 7, în timp ce Intesa, Italo Romena, Emporiki şi Banca Transilvania au intrat în clasament direct în Top 10.

Împrumuturile ipotecare în lei nu au fost analizate anul trecut, în condiţiile în care dobânzile uriaşe le făce au total neatractive. Anul acesta au însă dobânzi care, la unele bănci, se apropie de cele la euro, motiv pentru care Capital a considerat că pot fi luate în calcul ca alternativă de împrumut, chiar dacă rămân mai scumpe decât cele în valută.

Metoda de notare

Pentru acest împrumut s-a luat în calcul o familie, soţ şi soţie, de 37 şi 35 de ani, cu un copil de 3 ani, fără nicio altă obligaţie de plată. Ambii sunt angajaţi, cu studii superioare, el cu salariu de 3.000 de lei, la o firmă cu peste 300 de angajaţi şi cu o vechime de trei ani la actualul loc de muncă, ea, 1.800 de lei net în sistemul bugetar, cu vechime de peste cinci ani la acelaşi loc de muncă. Apartamentul are două camere, este în bloc vechi (construit în 1984), în Bucureşti, lângă metrou. Valoarea apartamentului este de 65.000 de euro – preţ din ofertă (ziare). Durata creditului: 25 de ani.

PUNCTAJUL TOTAL

A fost calculat ca medie ponderată a următoarelor criterii: DAE – 50%, Suma maximă – 30%, Avansul necesar – 15%, Asigurări solicitate sau oferite de bancă – 5%. Comisioanele, dobânda şi rata lunară sunt prezentate pentru informare, relevanţa lor în evaluarea produsului regăsindu-se în criteriul DAE, care a fost punctat.

CRITERII

DAE: a fost notată cu 10 puncte pentru un nivel mai mic sau egal cu 6,5% în cazul creditelor în euro, respectiv 9% la creditele în lei. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a dobânzii cu câte 0,25 puncte procentuale.

SUMA MAXIMĂ: a fost notată cu 10 puncte pentru o sumă maximă a împrumutului aprobat de peste 55.000 de euro, respectiv 220.000 de lei. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare reducere a sumei cu câte 2.500 de euro, respectiv 10.000 de lei.

AVANSUL: a fost notat cu 10 puncte pentru un nivel al avansului solicitat de cel mult 15% din valoarea imobilului achiziţionat prin credit. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a avansului cu câte 2,5 puncte procentuale.

ASIGURĂRI: 10 puncte pentru poliţe oferite gratuit de bancă (penru imobil şi de viaţă), 9 puncte pentru o poliţă oferită de bancă şi alta solicitată clientului, 8 puncte pentru o singură poliţă, pentru imobil, cerută clientului, 7 puncte pentru poliţe pentru imobil şi de viaţă cerute clientului, 6 puncte pentru poliţe imobil+viaţă+taxe suplimentare legate de asigurări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu